Intel vs AMD 2021

 

Eén van de vragen die wij het meeste krijgen bij YourBuild is: “Welke is beter, Intel of Ryzen?”. En wij antwoorden dan altijd: “Nouja, dat ligt er aan wat je gaat doen.” en dat klopt ook, maar misschien is het handig om eens een uitgebreider antwoord klaar te hebben waar jullie echt wat aan hebben.

 

Eigenlijk is het best handig om maar twee keuzen te hebben, of je nou een krachtige gaming machine wil of de snelste workstation, je bent altijd aan het kiezen tussen Intel of AMD. Als je online gaat zoeken naar de keuzes zal je merken dat er zeer toegewijde fans zijn van beide merken die hun keuze zullen verdedigen tot de dood. Opzicht is dit enthousiasme leuk om te zien maar het heeft als gevolg wel dat er online veel onbetrouwbare adviezen en aanbevelingen te vinden zijn.

 

Maar zoals eerder gezegd, de keuze moet je baseren op jouw eigen situatie. Voordat wij een advies geven over de juiste processor kijken wij altijd goed naar de specifieke eisen van de klant en welk budget er beschikbaar is voor het systeem. In sommige games is Intel de betere keuze omdat de game beter samenwerkt met Intel en dat kan ook gelden voor AMD.

 

Als we nu puur zouden kijken naar de processoren die we het meeste aanraden, dan is AMD de winnaar. De afgelopen 4 jaar heeft AMD in ongelofelijke inhaal slag gemaakt op Intel en verslaat ze eigenlijk direct op prijs- prestatie verhouding op de meeste prijspunten. De nieuwe 5000 serie is geen uitzondering. De koning van gamen was lang de Intel i9 10900K maar wordt nu bij veel games ingedaald door de Ryzen 7 5800X en beter. De Ryzen 5 5600X heeft ook gelijke prestaties in veel games, maar tegen een veel lagere prijs.

 

Pc’s worden natuurlijk niet alleen maar gebruikt voor gamen, maar ook om hard op te werken. Als we kijken naar workstation gebruik voor zware applicaties dan zien we dat AMD ook vaak de leiding neemt.

 

Maar net als bij gamen moeten we hier altijd kijken naar welke applicatie de pc gaat draaien. Ryzen is momenteel beter voor de meeste Adobe programma’s maar als we kijken naar programma’s die niets hebben aan veel kernen maar alleen aan snelle kloksnelheden zoals AutoCAD dan zien we betere prestaties met de i7-10700K en i9-10900K. Kortom, het is zeer belangrijk om te onderzoeken welke onderdelen het beste passen bij jouw specifieke wensen. Het kan neerkomen op een paar procenten of bepaalde functies. We zagen vroeger dat veel mensen zich alleen maar prettig voelde bij Intel. Dit is te begrijpen aangezien vrijwel alle processoren vroeger van Intel waren en AMD werd gezien als de budget optie. Gelukkig zien we nu steeds vaker dat mensen beide merken zien als volwaardige opties.

 

Wil jij een pc samenstellen met de nieuwste Intel of AMD chips, klik dan hier!

 

Weet je niet zeker wat de beste optie voor jou is? Dan kan je altijd een contact met ons opnemen en we geven je het beste advies!