Game PC kopen – Alles wat je moet weten

Een game PC kopen is een flinke investering, dus je doet er verstandig aan om je aankoop serieus te nemen en vooraf onderzoek te doen naar jouw ideale gaming PC.

Waarschijnlijk ben je je al bewust van het belang van de juiste grafische kaart, de processor en de hoeveelheid geheugen. Maar aanvullend op deze keuzes zijn er nog veel meer zaken om rekening mee te houden. Daarom laten wij je graag alles zien wat je moet weten bij de aankoop van een gaming PC.

Waarom een game PC?

Vooropgesteld dat wij bij Yourbuild natuurlijk groot fan zijn van gamen op de PC, zijn we dus ook niet geheel onpartijdig in de discussie over game PC’s en game consoles. Wij gaan je hier niet proberen te overtuigen om voor een game PC te kiezen in plaats van een game console, maar willen je wel graag bewust maken van het belang van deze vraag. De kwaliteit van de graphics is vaak beter op PC en je kunt makkelijker later upgraden.

De kosten voor een Game PC liggen echter hoger dan voor een game console. Hou daarbij wel weer in het achterhoofd dat je misschien toch al een PC nodig hebt voor andere doeleinden.

Welke games wil jij kunnen spelen op jouw game PC?

De games die jij wil spelen bepalen voor een groot deel de specificaties waaraan jouw game pc moet voldoen. Speel je bijvoorbeeld veel story based games zoals GTA 5, Red Dead Redemption 2 of games zoals Assassin’s Creed dan heb je misschien niet zulke hoge framerates nodig als een competitieve gamer in een shooter. Je mikt dan op een constante 60 FPS of hoger maar bij een competitieve shooter wil je misschien wel 240FPS halen wat ook nog eens gesynct is aan de refreshrate van je scherm. Hoe meer frames per seconde je wil halen hoe krachtiger de PC uiteraard dient te zijn.

GTA 5 gaat al aardig wat jaartjes mee, maar is nog steeds erg populair.

Red Dead Redemption 2 is van oorsprong een Playstation game, die ook beschikbaar is gemaakt voor PC. Omdat het dus niet van oorsprong ontwikkeld is voor PC, is het daar zeker ook niet voor geoptimaliseerd. Ben jij van plan RDR2 te gaan spelen op jouw game PC? Dan heb je een stevige configuratie nodig!

Game PC game scores
Bij al onze game PC’s is een indicator te vinden die aangeeft hoe goed een PC scoort voor verschillende bekende games.

Wat kost een game PC?

Alhoewel dit een hele algemene vraag is, gaan we toch proberen om hem te beantwoorden. Al is het alleen maar omdat het goed is om te bedenken hoeveel je kan en wil uitgeven. Want zoals met de meeste hobby’s kun je het zo gek maken als je zelf wil. Gemiddeld kost een game PC zo’n € 2.000. Dit is exclusief beeldscherm.

De prijzen voor een degelijke game computer beginnen rond € 1.000 a € 1.200. Voor dat geld heb je een mooie machine, maar heb je specifieke wensen dan kunnen de kosten snel verder oplopen. Ga je echt voor het neusje van de zalm, dan kan het budget oplopen tot zo’n € 5.000. Vooral aan het uiterlijk van jouw game pc kun je het nodige budget verspijkeren.

Binnen je budget blijven

Heb je een mooie game pc op het oog, maar ga je over je budget? Overweeg in eerste instantie te besparen op zaken zoals toetsenbord en muis. Natuurlijk horen die bij de ultieme game beleving, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld een processor zijn je accessoires eenvoudig op een later moment te upgraden.

Gamen op een laptop of desktop

Als je denkt dat laptops niet snel genoeg zijn om te gamen, dan heb je het mis. Wij hebben bijvoorbeeld meerdere snelle game laptops in ons assortiment. Een belangrijke keuze die je daarom moet maken is die tussen laptop of desktop. Beide hebben hun voor- en nadelen. Het meest opvallende verschil is natuurlijk dat je jouw game laptop eenvoudig mee kunt nemen. Kies je voor een desktop dan heb je meer mogelijkheden bij het samenstellen.

Prebuilt of op maat gemaakt

Als je hebt gekozen voor een desktop als game pc ontstaat de volgende vraag: kies een kant-en-klare of op maat gemaakte game pc? Als je zelf geen zin hebt om een op maat gemaakte game pc uit te denken kun je kijken naar onze pre-builts. Wij hebben hebben al het werk dus al voor je jou gedaan! Onze YourBuild Lite is de perfecte Game PC voor 1080p (Full HD) gaming! Dankzij de AMD Ryzen 5 5600X en Radeon RX 6650 XT speel en stream je gemakkelijk alle populaire games zoals: Fortnite, Overwatch en Rocket League. Maar ook zwaardere games zoals CoD Warzone of Cyberpunk 2077 zijn geen probleem voor de YourBuild- Lite. Of je kunt kijken naar onze YourBuild Power. Deze high-end pre-built is uitgerust met een AMD Ryzen 7 7700X en NVIDIA RTX 4070 Ti. Met de YourBuild Power speel je dus zonder problemen alle moderne games op 1440p (Quad-HD) resolutie.

Heb je echter specifieke wensen, dan kom je al snel terecht bij de op maat gemaakte gaming PC. Dat klinkt misschien heel kostbaar, maar dat is het mooie; dat heb je helemaal zelf in de hand.

Met onze PC Builder stel je zelf jouw gaming PC samen. Kies voor de AMD Configurator of de Intel Configurator om direct aan de slag te gaan of lees eerst ons artikel PC Builder van Yourbuild: stel jouw ideale pc samen.

Gamen op hoge resolutie

De grafische kaart bepaalt voor een belangrijk deel het prijskaartje van jouw game PC. In de praktijk gaat gemiddeld zo’n 40% van het totale budget naar de grafische kaart. En dat is best veel. Reden te meer om hier even extra bij stil te staan.

Gamen op 4K

Gamen op 4K klinkt natuurlijk best lekker, maar bedenk wel dat dit het extra kostbaar maakt. Je hebt namelijk een stevige grafische kaart hiervoor nodig en de vraag is of dit wel echt nodig is?

Wat veel mensen vergeten is de pixel-dichtheid van een scherm. We zullen een klein voorbeeldje geven om dit wat wat duidelijker te maken. Een 24 inch monitor met een Full HD (1920×1080) resolutie heeft een pixel-dichtheid van 94 pixels per inch. Bij een 27 inch monitor met QHD (2560×1440) resolutie is de pixel-dichtheid 109 pixels per inch. Bij een 50 inch TV met 4K (3840×2160) resolutie is deze pixel-dichtheid 88 pixels per inch en hoe groter je TV is, hoe verder je naar beneden gaat in pixels per inch. Gamen op PC met een monitor geeft dus al een hele andere ervaring als vanaf de bank gamen op je 4K TV met een console.

Ben je van plan om op 1080p (Full HD) te gaan gamen? Dan hoef je eigenlijk niet verder te kijken dan de RTX 3050 of RTX 3060. Met deze kaarten speel je namelijk alle moderne games zonder problemen op Full HD kwaliteit. Ben je van plan om 1440p (Quad HD) te gaan spelen raden we aan om minimaal een RTX 4060 Ti te pakken maar liever de RTX 4070 als je 144Hz/165Hz wil kunnen aansturen op je scherm. Wil je 1440p 240Hz spelen raden we je de RTX 4070 Ti aan, of beter. Ga je voor de ultieme 4K ervaring zul je ook redelijk in de buidel moeten tasten voor een RTX 4080 of RTX 4090.

Ben je benieuwd naar welke grafische kaart voor jouw Game PC het meest geschikt is? Lees dan vooral onze keuzehulp voor grafische kaarten.

De processor

De processor is het hart van je computer. Op hoofdlijnen heb je hierbij de keuze tussen AMD en Intel. Het aantal cores/kernen bepaalt voor een groot gedeelte de snelheid. Om je game soepel te laten verlopen heb je er minimaal 4, maar idealiter minimaal 6 nodig. Kies je voor een Intel dan start onze configurator het met de Intel Core i5 13400F. Bij AMD begint het met de AMD Ryzen 5 7600X.

Denk je niet genoeg te hebben aan 6 of 8 cores? Met de AMD Ryzen 9 7900X en 7950X beschik je respectievelijk over 12 en 16 cores. Aan de Intel kant kun je dan kijken naar de i7 13700K en i9 13900K. Maar of je die allemaal nodig gaat hebben voor het gamen, is nog maar de vraag. Voor de veeleisende gebruiker zijn deze processoren natuurlijk wel heel intressant. Daarnaast kan Windows 11 steeds beter overweg met meer cores, hier lees je alles over in onze Alles wat je wil weten over Windows 11 blog.

Het werkgeheugen

Veel games raden een minimum werkgeheugen aan van 8GB. Bedenk echter wel dat jouw game niet de enige is die gebruik maakt van het werkgeheugen. Daarom wordt tegenwoordig eigenlijk altijd minimaal 16GB aangeraden. Daarom ook dat onze YourBuild Lite gaming PC standaard uitgevoerd is met 16GB. Om te gamen heb je echter op dit moment niet veel meer nodig. Wil je echter games gaan streamen, dan is een upgrade naar 32GB het zeker waard.

Het werkgeheugen is overigens ook op een later moment nog goed uit te breiden.

Opslag

Een snelle schijf zorgt ervoor dat laadtijden van jouw gaming PC minimaal zijn. Door voor een snelle SSD te kiezen als opstartschijf en deze eventueel uit te breiden met een extra harde schijf voor opslag, heb je het beste van twee werelden.

De ‘looks’ van een game PC

Over smaak valt niet te twisten. De één wil het uiterlijk van z’n game PC clean en strak, terwijl het bij de ander niet gek genoeg kan. Val je in die laatste groep? Ook dan kun je hart ophalen in onze PC builder. Je vindt er RGB verlichting, fans, ledstrips en temperatuur displays. Ga jij voor de top? Dan hou je tijdens het gamen jouw processor op de juiste temperatuur met een all-in-one water koeler.

Let wel: het uiterlijk van een gaming computer kan een kostbare zaak zijn.

Conclusie

Een game PC is per definitie een echte krachtpatser. Dit kan zowel in de vorm van een laptop als een desktop. In die laatste variant kun je kiezen tussen pre-built en op maat gemaakt. De games die je wil kunnen spelen bepalen grotendeels de benodigde configuratie. Het budget dat je hebt te besteden bepaalt je keuzevrijheid.

Laat je jouw gaming computer op maat maken, dan kun je het zo gek maken als je zelf wil. Besteed extra aandacht aan de keuze van de processor en de videokaart en maak het geheel af met de uitstraling die bij jou past.